שאלות ותשובות

לכל אלה שהתנדבות אנשים (ובכללם בני נוער) עם מוגבלות מעניינת אותם: רכזי מעורבות בית ספריים, מנהלי/רכזי התנדבות רשותיים, רכזי התנדבות בעמותות וארגונים, מדריכי ורכזי נוער, הורים לנוער עם מוגבלות ועוד…

1. להוריד את המדריך ולהתעמק בנושאים הרלוונטים מבחינתכם

2. להזמין הכשרה בנושא דרך 'צרו קשר'

3. לספוג השראה מ'דוגמאות מהשטח' ולהתחיל לתכנן פרויקט חדש

4. לעשות שימוש בקבוצת הפייסבוק של הרשת להתנדבות ישראלית ליצירת חיבורים נוספים: https://www.facebook.com/volunteer.israel/

תכנית פיילוט שפעלה בשנים תשע"ה-תשע"ט לקידום התנדבות משמעותית ומעורבות חברתית של נוער עם מוגבלות. שותפות של משרד החינוך, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, ג'וינט ישראל- אשלים, הרשת להתנדבות ישראלית, אלווין ישראל והמרכז לשלטון מקומי  

יועצי נגישות, מרפאות בעיסוק, מדריכות מתי"א, רכזות צמי"ד, מטפל/ בן משפחה של בן/ת נוער עם מוגבלות

הורידו את המדריך בעמוד הבית, היכנסו בשלב ההכנה לנושא 'שותפים בתהליך'

הורידו את המדריך בעמוד הבית, היכנסו בשלב ההכנה לנושא 'הכשרת הצוות'

מתנדבים! אם הם רק מקבלים הזדמנות הם משתמשים ביכולותיהם, חוזקותיהם וכישוריהם כדי לתרום מעצמם ולתת מענה לצרכי הקהילה.

בני נוער עם מוגבלות הם קודם כל בני נוער, אלא שיש להם מאפיין נוסף כחלק מהמגוון האנושי בחברה. לעיתים מאפיין זה מייצר צרכים מסוימים. מדריך זה מתייחס לצרכים הנגזרים מהמוגבלות, אך הצרכים והמענים עשויים להתאים גם לבני נוער עם מאפיינים אחרים.

לכ- 20% מכלל האוכלוסיה יש מוגבלות, בחלקה מולדת ובחלקה נרכשת לאורך החיים. חוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות והאמנה הבינלאומית לזכויות אנשים עם מוגבלות מגדירים מהי מוגבלות. רוב ההגדרות מתייחסות למוגבלות פיזית, חושית (ראיה/ שמיעה), נפשית, קוגניטיבית וקשיי תקשורת (רצף האוטיזם).

לא כל בני הנוער עם מוגבלות יזדקקו להתאמות בהתנדבות, ולעומת זאת ישנם אחרים שלא נכללים בהגדרות אלה ויזדקקו להתאמות על רקע של מאפיינים אחרים. 

בתי ספר לחינוך מיוחד או בתי ספר כלליים שיש בהם כיתות חינוך מיוחד/ תכנית שילוב, מחלקות נוער, מחלקות לשירותים חברתיים, עמותות הנותנות שירות לנוער עם מוגבלות ועוד.

באפשרותכם להשתמש ולהפיץ לבעלי עניין נוספים ככל העולה על דעתכם, כמו גם לערוך שינויים ולדייק את הכלים עבור קהל היעד והארגון שלכם. כאשר אתם מעבירים לאחרים ידע וכלים מהמדריך- אנא אזכרו את המקור.

בטח! רעיונות יצירתיים, כלים חדשים לשימוש בני הנוער או הצוות, מערכי הסברה לשינוי עמדות, עקרונות להתנדבות משמעותית יותר ועוד ועוד…

המדריך בנוי כך שניתן לנווט בקלות לשלב ולנושא בו מתעניינים ללא צורך בקריאה של המדריך כולו, כאשר כל שלב מכיל מידע, כלים, הנחיות, דגשים והצעות. המדריך מלווה את העבודה השוטפת, וחוזרים אליו בכל פעם שמתחילים שלב חדש או מתעוררת שאלה.

ניווט מהיר במדריך מתאפשר רק כשמורידים אותו למחשב האישי בגרסת הpdf האינטראקטיבי. אם בכל זאת תרצו, ניתן להדפיס שקפים מסוימים מתוך המדריך או את הגרסה הנגישה אשר בפורמט וורד.

תכנית לשם שינוי נועדה לקדם התנדבות של בני נוער, אולם הרבה מהידע שנצבר, הכלים שפותחו, העקרונות וההמלצות מתאימים למתנדבים עם מוגבלות בכל גיל, וכן לבני נוער מתנדבים באשר הם- עם או ללא מוגבלות.

דילוג לתוכן